Cuma, Eylül 23

NAMAZ:Hayatın Unutulmuş Amacı


(Yasmin MOGAHED)


İnsanoğlu yaşamı boyunca pekçok yolculuğa çıkar.Fakat daha önceden kimsenin çıkmadığı tekbir yolculuk vardır.
Hiç kimse-bir kişi hariç
Hiç kmsenin daha önce binmediği bir araçla,hiç bir ruhun görmediği bir yolda.daha önce kimsenin ayak basmadığı bir diyara.Bu birtek kişinin Yaradanla buluşma yolculuğuydu .O Allah'ın Rasulu Muhammed'in en yüksek cennete yaptığı yolculuktu..o Miraçtı..(muhteşem yolculuk)
bu  yolculukta Allah sevgili Rasulunu yedinci cennete çıkardı-Cebrailin bile giremediği yere.Hz. Muhammedin yeryüzündeki görevi süresince her bilgi,her emir Cebrail aracılığı ile gönderildi.fakat tek bir emir vardı ki onunla gönderilmedi.bu emir Cebrail tarafından yeryüzüne indirilenlarden dah kıymetliydi ve Allah Peygamberini kendine getirdi.

Bu emir namazdı(dua).Peygamberimize ilk kez namaz emri verildiğinde elli vakit olarak bildirildi.Allah'tan kolaylaştırmasını isteyince,elli vakit sevabı ile bu emir beş vakite indi.alimlere göre  elli vaktin beşe indirilmesi olayında aslında kasıt vardı,amaç aslında namazın hayatımızın tamamını kapsamasıydı.çünkü biran gerçekten günde elli vakit namaz kıldığımızı düşünün.namaz kılmak dışında başka bir iş yapabilirmiyiz.işte tüm mesele bu.hayatımızın gerçek amacını göstermenin ne güzel yolu.söylemek gerekirse.namaz aslında bizim gerçek hayatımız,geri kalan herşeyle biz sadece günü dolduruyoruz...yalnızca hareketler.

ancak hala tam tersiymiş gibi davranıyoruz.namaz bizim gün içine sıkıştırmaya çalıştığımız birşeymiş gibi,eğer zaman bulabilirsek.hayatımız namazın etrafında dönmüyor da namaz hayatımızın etrafında dönüyor.eğer sınıftaysak namaz sonradan akla gelen bir fikir.eğer alışveriş merkezindeysek mağazadaki indirim daha önemli.bir basketbol oyununu izlemek için varlığımızın asıl amacını bir kenara koyuyoruz ki bu kesinlikle yanlış.


hiçbir zaman namaz kılmayan içinde bu böyle.bunlar hayatlarının amacını bir kenara koymakla kalmıyor onu büsbütün terk ediyorlar.namazın  terk edildiğinde görmek istemediğimiz şu aslında:alimlere göre zina yapmak bizi kafir yapmaz.ayrıca çalmak,içki içmek uyuşturucu almak bizi kafir yapmaz,adam öldürmek bile bizi kafir yapmaz AMA NAMAZ .namazı terkeden mümin değildir der bazı alimler.bunu bir hadise dayanarak söylerler:
“Onlarla (kafirlerle/münafıklarla) bizim aramızdaki ahit (fark), namazdır. Her kim onu terk ederse, küfretmiş olur.”
(Tirmizî, İman 9; İbn Mâce, İkâme’s-Salah 77)

düşünün ki bu tavır ne kadar kötü ki Peygamberimiz (sav) onun için bizimle böyle konuşuyor.bir an için şeytanın ne hata yapyığını düşünün.o Allaha inanmayı reddetmedi.o tekbir secde  yapmayı reddetti.sadece birtane.düşünün ki biz bütün secdeleri yapmayı reddediyoruz.

böyle bir itirazın ciddiyetini düşünün,ve hala bizim nmazı ne kadar hafife aldığımızı düşünün.namaz bizim ahiret günü ilk hesaba çekileceğimiz şey ve hala aklımızdaki en son şey.Efendimiz (sav)şöyle buyurmuştur:

Kıyamet günü, kulun hesaba çekileceği ilk ameli onun namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa, kurtuluşa erer ve mükafatını alır; namazının hesabını veremezse, hüsrana düşer ve perişan olur Şayet farzlarından bir şey noksan çıkarsa, Rabb-i Rahim (azze ve celle) “Kulumun nâfile namazları var mı, bakın?” buyurur Böylece, farzın eksikleri nafilelerle tamamlanır Sonra diğer amelleri de bu şekilde hesaba tabi tutulur

[Tirmizî, Mevâkît 188]
Ancak, defteri sağdan verilenler böyle değildir; onlar cennettedirler. Suçlulara: "Sizi bu yakıcı ateşe sürükleyen nedir?" diye sorarlar.
(Onlar da) Dediler ki: "Biz namaz kılanlardan olmadık." (Kur’an, 74:42-43)


acaba kaçımız böyle 'biz namaz kılanlardan değildik,ya da biz namazı geç kılanlardandık ya da namaz bizim hayatımızda bir öncelik değidi 'diyeceğiz.neden okulda ,işte ya da sabah namazı vaktinde  tuvalete gidiyoruz,buna vakit bulabiliyoruz .soru oldukça saçma görünüyor aslında.çünkü bunu yapmama ihtimali veya seçeneği olabileceğini düşünmüyoruz.ve hayatımızın en önemli sınavındayken bile eğer tuvalete gitmemiz gerekiyorsa gidiyoruz.neden? gitmemenin vereceği eziyetten dolayı,seçeneksiz kılıyor.

okulda,işte veya dışardayken namaz kılmaya vakit bulamadığını söyleyen pek çok insan var.fakat bunlardan kaçı işte,okulda veya dışarıdayken tuvalete gitmediğini fakat bunun yerine hasta bezi kullandığını  söyleyebilir.kaçımızsabah namazı vakti tuvalete gitmek yerine yatağımızı ıslatmayı tercih ediyoruz.gerçek olan şu ki tuvalete gitmek için yataktan kalkarız,sınıftan çıkarız vey işi bırakırız ama namaz için bunların hiçbirini yapmayız.


komik ama vücudumuzun ihtiyaçlarını ruhumuzun ihtiyaçlarının üzerinde tutuyoruz.vücudumuzun ihtiyaçlarını gideriyoruz çünkü eğer yapmazsak ölürüz.fakat pekçoğumuzun ruhu açlık çekmesine rağmen namaz kılmazsak ruhumuzun öleceğini unutuyoruz.garip olansa geçici olan vücudumuza önem verirken,sonsuz olan ruhumuzu ihmal ediyoruz....





(çeviren   C.Betül AYGÜL)