Çarşamba, Kasım 23

AŞURE GÜNÜ

rivayete göre"muharremin onuncu gün olan aşure gününü oruçlu geçirene allahu teala ,bin hac,bin umre ve bin şehid sevabı yazar ve kendisine doğu ile batı arasındakilerin ecri verilir.bu kişi ismail (AS) ın çocuklarından bin köle azad etmiş gibi olur.kendisi adına cennette yetmiş bin köşk kaydedilir.allah onun canını cehenneme haram kılar"

başka bir rivayette şöyle varid olunmuştur." aşure gününü oruçlu geçirene onbin melek sevabı verilir.o gün ihlas suresini bin kere okuyana allahu teala rahmet nazarı ile bakar ve o kişi sıddıklardan yazılır" ashab ı kehfin bir yanından öbür yanına o gün döndürüldüğü rivayet edilmiştir...

muharrem-i şerif ayının biri ile onu arasında bir defa olmak üzere 2 rekatte bir selamla 6 rekat namaz kılınır.bu namaz akşamla yatsı arasında kılınabileceği gibi, yatsıdan sonra da kılınabilir. niyeti şöyledir" niyet eyledim ya rabbi,senin rıza i şerifin için namaza.herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise ,bu hakkın ödenmesi için allahu ekber..."

1. rekatte; fatiha, 1 ayetel kürsi,11 ihlas
2.rekatte; fatiha,10 ihlas
3.rekatte; fatiha,1 el hakümüttekasür,11 ihlas
4.rekatte;fatiha,10 ihlas
5.rekatte;1 fatiha,3 kafirun,11 ihlas
6.rekatte; fatiha,10 ihlas
namazdan sonra dua edilir.

muharremin 9. ve 10. geceleri bir tesbih namazı kılmalı,ve yine bu gecelerde teheccüd vaktinde,4 rekat namaz kılınır.her rekatte fatiha ve 50 ihlas okunur.

ben bu makalelerde ,nafile ibadetlere çok yer verdim. belki bundan dolayı beni eleştirenler olabilir.ben bunları duyurarak bir hayra vesile olmak istiyorum.Allahu teala inşaallah bu günlerde ibadet etmek nasip olur.

muharrem şerif ayı bizler için çok önemlidir. gayri müslimlerin yılbaşını, aybaşını, hafta başını, gün başını kutlayan müslümanlar,biraz da kendi yılbaşlarını ihya etseler.bu önemli günde rivayet edilen nafilelerle gecelerini ve gündüzlerini süsleseler hiçbir şey kaybetmezler.Allah zengin biz fakiriz.arşın rabbi zengin Allah….

Bu Muharrem-i şerif ayında o kadar güzel olaylar yaşanmış ki; ben bunları naklatmekle bitiremem.sadece kısa kısa değinebilirim .rabbimin izniyle.

Aşure günününde oruç tutmak ve bir öncesi ile bir sonrasını da bu oruca ilave etmek gerek.yani her gece sahura kalkıp yemeli ve iftar vakti de orucu bozmalı.hatta rivayet edilir ki,bu gündeyani aşure gününde yapılan dualar kabul edilir.biz Müslümanlar olarak bugünü kaçırmamalı, dualarımızı bugünde daha uzun tutmalıyız.rabbimizden hem dünyalık hem ahiretlik şeyler istemeliyiz.dua müslümanın silahıdır.duamız islama uygun olsun ve abartısız olsun yani cennette bir köşk isterim deyipte içinin işçiliğini de katmayın duanıza…teşbihte hata olmasın inşallah….

Aşure günü olmuş önemli olaylardan bazılarını da yeri gelmişken sıralamak icab ediyor.bunlar şöyledir;
*yerlerin ve göklerin yaratılması.
*hz Adem (AS) ın tövbesinin kabul edilmesi. (biz de bu gün de tövbemizi tazeleyelim inşaAllah)
*Hz Nuh (AS) ın tufandan kurtulması gemisinin karaya oturması.(rabbim bizleri de dünyanın fitnesinden korusun inşaAllah)
*Hz Yunus(AS) ın balığın karnından çıkması (la ilahe illa ente subhaneke inni küntü minezzalimin ) duasını okumuştu.
*Hz İbrahim (AS) ın dünyaya gelmesi ve ateşte yanmaması (rabbim bizler için açılan ateşleride söndürür bu günde inşaAllah)
*Hz İdris (AS) ın göğe kaldırılması
*Hz Süleyman (AS) a saltanat verilmesi
*Hz Yakup (AS) ın Hz Yusuf (AS) a kavuşması
*Hz Yusuf (AS) ın kuyudan çıkartılması
*Hz Eyyubun (AS) hastalıktan şifa bulması
*Hz Musa (AS) ın kızıldenizi geçmesi ve firavunun helak olması (inşallah bu günde bu devirde ki firavunlar da helak olur.)
*Hz İsa (AS) ın doğumu ve ölümden kurtulup diri olarak göğe çıkarılması.
*Hz Hüseyin (RA) kerbela da şehit edilmesi.
*kıyametin kopması da aşure (nin Cuma olduğu bir ) gün olacaktır.

Aşure günü oruç tutmak hakkında peygamberimiz SAV buyuruyor ki;”aşure günü orucunun önceki yılın günahlarına kefaret olacağını umarım “buyurmuştur.şimdi aklımıza şu soru gelebilir.aşuregünü ne yapmalıyız? Maddeler halinde sıralayacağım

*o gün,eve ufak tefek erzak alınırsa,bir sene boyunca evde bereket olur.
*en az on müslümana birer selam veya bir müslümana on selam verilir,fakir fukara sevindirilir.
*gusledenler ,bir sene ufak tefek hastalık görmezler
* 10 defa şu dua okunur. (subhanellahi milel mizan ve müntehel ilmi ve meblegar rıza ve zinetel arş.)
*yine aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rekat namaz kılınır.her rekatte 1 fatiha 50 ihlas okunur.namazdan sonra 100 defa şu salavat şerife okunur.
(allahumme salli ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina muhammedin ve ademe ve nuhin ve ibrahiyme ve musa ve isa vema beynehüm minen nebiyyine vel murselin.salavatullahi ve selamuhu aleyhim ecmain.)

*öğle ile ikindi arasında 4 rekat namaz kılınır.her rekatte 1 fatiha, 50 ihlas okunur.
Namazdan sonra 70 istiğfar,70 salavatı şerife
70 la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim. Okunur ve dua edilir.