Çarşamba, Ocak 11

BORCU OLANLAR

Hz. Peygamberin, kızı Hz. Fatıma’ya öğrettiği “Allâhümme Rabbe’s-Semevâti’s-seb’ı ve rabbe’l-arşı’l-azîm..“ diye başlayan duanın tamamının orjinali ve anlamı nedir?
اَللَّهُمَّ رَبَّ السَّمَوَاتِ السَّبْعِ وَرَبَّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ رَبَّنَا وَرَبَّ كُلِّ شَيْءٍ مُنْزِلَ التَّوْرَاةِ وَالْإِنْجِيلِ وَالْقُرْآنِ فَالِقَ الْحَبِّ وَالنَّوَى أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ كُلِّ شَيْءٍ أَنْتَ آخِذٌ بِنَاصِيَتِهِ أَنْتَ الْأَوَّلُ فَلَيْسَ قَبْلَكَ شَيْءٌ وَأَنْتَ الْآخِرُ فَلَيْسَ بَعْدَكَ شَيْءٌ وَأَنْتَ الظَّاهِرُ فَلَيْسَ فَوْقَكَ شَيْءٌ وَأَنْتَ الْبَاطِنُ فَلَيْسَ دُونَكَ شَيْءٌ اقْضِ عَنِّي الدَّيْنَ وَأَغْنِنِي مِنْ الْفَقْرِ

-”Allâhümme Rabbe’s-Semevâti’s-seb’ı ve rabbe’l-arşı’l-azîm. Rabbene ve Rabbe külli şey’in münzilet-Tevrâti ve’l-İncîli ve’l-Kur’âni fâlika’l-habbi ve’n-nevâ ezûzü bike min şerri külli şey’in ente âhızün bi nâsıyetihî ve ente’l-evvelü ve feleyse kableke şey’ün ve ente’l-bâtınü ve fe leyse dûneke şey’ün akdı annî’d-deyne ve eğninî mine’l-fakri…” (Tirmizi, Daavât 68; İbnu Mâce, Dua, 2)
Duanın anlamı:

“Allah’ım! Sen yedi semânın Rabbi, Arş-ı Âzam’ın Rabbisin. Sen bizim Rabbimiz ve her şeyin Rabbisin. Tevrat, İncil ve Furkân’ı indiren, tohum ve çekirdekleri açansın. Her şeyin şerrinden sana sığınıyorum. Her şeyin alnından yapışmışsın (dizginleri senin elindedir). Evvel sensin, senden önce bir şey yoktur. Ahir sensin, senden sonra da bir şey kalmayacak. Sen zâhirsin, senin üstünde bir şey mevcut değildir. Sen bâtınsın, senin dışında bir şey yoktur. Benim borcumu öde, beni fukaralıktan kurtar, zengin kıl.”