Sırt kıbleye gelecek şekilde oturulur. 100 adet taş (yoksa nohut) bir kase içinde önüne koyulur. 5 tane işaret taşı da önüne, yere konulur.
Gözler kapatılıp 25 estağfirullah çekilir. Sonra 7 adet fatiha peşpeşe okunur.
Daha sonra 100 taş ele alınır, taş sayısınca Salavat*-ı şerife okunur (Allahümme salli ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina muhammed.)
Daha sonra işaret taşlarından birini hafif yan tarafa veya kase içine; ayrı yere konulur.(Karışmaması için). Taş adedince “Ya Baki Entel Baki” zikri okunur.
Bu şekilde 5 işaret taşı için sırasıyla 100 adetten toplam 500 adet “Ya Baki Entel Baki” zikri okunmuş olur.
Daha sonra 7 adet Fatiha şerife peş peşe okunur.
Daha sonra son kez taş adedince salavat-ı şerife okunur.
Bittikten sonra eldeki taşlar kaseye koyulur. Eğer ezbere biliniyorsa Hatme duası kendi duyabileceği bir ses tonuyla okunur. Bittiktan sonra biliniyorsa ikindiden sonra Amme suresi, yatıdan sonra Tebareke suresi, bilinmiyorsa Elemneşrahleke (İnşirah) suresi okunur.
Tüm bunlar tertibe riayet edilerek bitirildikten sonra 25 estağfirullah çekilir ve gözler açılır.
TEK BAŞINA HATME YAPMANIN ADAPLARI
Mürid, hatmeyi mürşidi yaptırıyormuş gibi dikkatli ve uyanık olmalı, ona göre niyetini ve davranışlarını kontrol etmeli, edep ve tevazu içinde oturmalıdır. Hatme, vird ve rabıta için dille yapılacak bir niyet yoktur. Ne yaptığını düşünerek, kalbini toplayıp “estağfirullah” ile başlamak, niyet yerine geçer. Bu yeterlidir. Hatmeyi yaptıranın farz namazını kılmış olması gerekir.
Mümkünse âdâp üzere oturur. Rahatsız olanlar, rahat ettikleri şekilde otururlar. Ayaklar ağrıdığında değiştirilebilir.Hatmede, bir mazeret yoksa, duvar, yastık gibi herhangi bir şeye yaslanmamalıdır.
Hatmeden sonra dua okunurken Resûlullah (s.a.v) Efendimizin ism-i şerifi geçince, kendi duyacağı kadar gizli bir sesle: “sallallahu aleyhi ve sellem=Allah’ın selamı onun üzerine olsun” denir. Ashabın ismi geçince: radıyallahu anhüm=Allah onlardan razı olsun, denir. Sadat-ı Kiramın ismi geçince: “Kaddesallahu sırrahu =Allah onun sırrını pak, makamını yüce etsin.” denir.
Günde sadece bir kez büyük veya küçük hatme yapılabilir
Hatme iki vakitte yapılır. Birisi ikindi ile akşam arasıdır. Akşam namazına kadar hatme yapılabilir. Hatme yapmanın kerâhet vakti olmaz Diğeri yatsı namazının vaktidir. Yatsı namazının son vaktine kadar hatme yapılabilir. Hatmeye abdesti olmayanlar giremez.
Hanımlar âdet hâllerinde hatmeye katılamazlar.
Hatme ve zikirde gizlilik esas olduğundan, kapalı alanlarda yapılır. Dışarıdan görülebilen odanın pencereleri perde ile örtülür.
Hatme yapılan yerde uyuyan çocuk var ise hatmenin veya çocuğun yeri değiştirilir, mümkün değilse üzeri örtülür, hatme yapılır.
Kaynak : Arifler Yolunun Edepleri